Rusia. Al doilea weekend de proteste pentru susținerea opozantului Aleksei Navalnîi, în marile orașe. Poliția a reținut deja peste 450 de persoane în Siberia și Orientul Îndepărtat Rus.

La Vladivostok, poliția a restricționat mai multe zone ale orașului și i-a forțat pe manifestanți să protesteze în apropierea apelor înghețate ale Golfului Amur, la temperaturi de -13 grade Celsius. Numai aici au fost reținuți peste 100 de oameni.

Zeci de persoane s-au adunat și în Yakutsk, în estul Siberiei, unde se înregistrează -44 de grade Celsius. Tot în aceeași regiune, în Novosibirsk, mii de oameni au mărșăluit și au cerut eliberarea lui Navalnîi; 50 au fost și reținuți.

În Tomsk, ultimul oraș vizitat de Navalnîi înainte de a fi transferat la un spital din Germania, după ce a fost otrăvit cu Novichok, simpatizanții s-au reunit în fața unei arene pentru evenimente și au scandat ”Lăsați-l să plece!”. În capitala Moscova și Sankt Petersburg, oamenii se adună în locurile de protest.

La protestele de săptămâna trecută, care au avut loc în aproape o sută de orașe, au fost reținute în jur de 4.000 de persoane, între care și soția lui Aleksei, Iulia Navalnîi. La mijlocul săptămânii, oamenii legii au percheziționat birourile organizației conduse de Aleksei, dar și proprietățile deținute de apropiații acestuia. Oleg, fratele său, a fost plasat în arest la domiciliu până pe 23 martie.

Aleksei Navalnîi a fost arestat imediat ce s-a întors în Rusia, pe 17 ianuarie, sub acuzația că a încălcat prevederile unei eliberări condiționat. Opozantul a realizat un film în care vorbește despre ”averea secretă a președintelui Vladimir Putin” și și-a îndemnat susținătorii să-l vizioneze. Postat online, acesta a adunat peste 100 de milioane de vizionări.

Surse alternative: Reuters, AP.

Acest articol a fost publicat în Stiri din tara. Salvează legătura permanentă.