Analiză FT. După creșterea constantă a prețului petrolului de la sfârșitul anului trecut, veteranii pieței se contrazic în anticiparea unui nou “superciclu” al petrolului, cu prețuri duble față de anul pandemiei.

Experții băncilor JPMorgan și Goldman Sachs se așteaptă ca prețul țițeiului, în prezent la 60 de dolari pe baril, să crească până la 100 de dolari pe baril în următorii ani. Un astfel de nivel nu a mai fost atins din 2014, iar argumentele celor care prezic un nou ciclu de scumpire îndelungată a țițeiului sunt că stimulentele fiscale vor crește consumul. Discrepanța dintre cerere și ofertă, alimentată de o creștere durabilă a prețurilor, sunt condițiile de bază ale așa-numitului “superciclu”- o creștere pe perioadă mai lungă.

Dar alți veterani ai pieței spun că nu mai poate fi vorba de un superciclu, pentru că industria petrolului și a gazelor se află în “declin terminal” și va fi înlocuită de noile surse de energie, mai puțin poluante. 

Specialiștii apreciază că, de data aceasta, superciclu nu este provocat de China cea mereu înfometată de energie. Analistul Goldman Sachs, Jeffrey Currie, consideră că stimulii fiscali ai guvernelor din întreaga lume vor crește consumul: “Acest tip de stimul care vizează veniturile clasei mijlocii creează un consum semnificativ. Și acești oameni nu conduc Tesla, conduc SUV-uri”.

Țițeiul brent s-a scumpit cu peste 70% de la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, la 63 de dolari pe baril astăzi, mai ales pe optimismul creat de succesul vaccinurilor anti-Covid, dar și ca urmare a unei înțelegeri de reducere a producției între țările exportatoare și Rusia.

Înainte de pandemie, cererea globală de petrol era de aproximativ 100 de milioane de barili pe zi, iar analiștii prezic că este puțin probabil să atingă nivelurile pre-pandemie până în 2022, când rata de vaccinare la nivel mondial va permite reluarea la scară largă a călătoriilor aeriene pe distanțe lungi. Chiar și analiștii care anticipează o creștere pe termen lung a prețului țițeiului sunt de acord că acest superciclu nu va putea fi mai lung de 4-5 ani, spre deosebire de cel anterior, care a durat 15 ani.

Analiza integrală pe Financial Times.

Acest articol a fost publicat în Stiri din tara. Salvează legătura permanentă.