Coordonatorul campaniei de vaccinare: Aproape 4.000 de persoane au fost confirmate cu coronavirus, la circa o săptămână după ce au primit prima doză de vaccin (0,5% din total). 446 de persoane (0,08%) au fost confirmate pozitiv, în prima săptămână după doza de rapel. De miercuri începe vaccinarea angajaților din unitățile de învățământ.

Principalele declarații ale coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță:

  • Persoanele diagnosticate cu infecție SARS-Cov-2 după prima doză: între 27 decembrie – 21 februarie: 3.969 de persoane (0,49% din cei vaccinați cu prima doză), au fost confirmate pozitiv după prima doză. 95% au fost vaccinați cu Pfizer, 4,6 cu Moderna, iar  0,4 cu AstraZeneca. Șapte zile, timpul mediu, de la administrarea vaccinului și până la depistarea infecției, ceea ce înseamnă că persoanele erau în perioada de incubație la momentul vaccinării, sau au fost expuse anterior vaccinării, ori nu aveau anticorpi. 1.052 dintre persoanele identificate cu SARS-Cov-2 s-au prezentat deja pentru doza de rapel, după ce s-au vindecat.
  • În ceea ce privește persoanele identificate cu COVID, după a doua doză, de la 17 ianuarie, sunt în număr de 446 (0,08% din total). Toate au fost vaccinate cu Pfizer. Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze, a fost de patru zile. Beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la 7-10 zile după administrarea celei de-a doua doze. Accentuez necesitatea măsurilor de siguranță.

De asemenea, Valeriu Gheorghiță a anunțat că de miercuri începe campania de vaccinare a cadrelor didactice, care nu se vor programa prin platformă, ci unitatea în care lucrează va întocmi o listă a celor care vor să se imunizeze, iar inspectoratele școlare îi vor programa: ”Procesul de vaccinare pentru personalul din învățământ va începe de mâine, 24 februarie, în majoritatea județelor din țară, inclusiv în municipiul București. De joi, 25 februarie va începe vaccinarea în alte 14 județe, iar de vineri în 2 județe și pe 1 martie alte trei județe. Toată perioada de vaccinare, destinată personalului de învățământ, durează până pe 10 martie, cu prima doză. Estimăm 60 de mii de persoane care să fie vaccinate”.

”Modalitatea de programare a fost transpusă într-o instrucțiune, transmisă către Ministerul Educației și DSP-urile județene. Vor fi folosite atât vaccinuri Oxford/AstraZeneca, pentru persoanele cu vârste sub 55 de ani (inclusiv). Vaccinul Pfizer va fi indicat celor peste 65 de ani. Fluxurile de vaccinare vor fi diferite pentru cele două vaccinuri”, a mai spus președintele Comitetului de Vaccinare.

Acest articol a fost publicat în Stiri din tara. Salvează legătura permanentă.