Franța. Autoritățile au decis că vaccinul AstraZeneca va fi administrat și persoanelor cu vârste între 65 – 75 de ani, care au și comorbidități.

”Oricine are peste 50 de ani și prezintă comorbidități poate fi vaccinat cu AstraZeneca fără limită de vârstă, inclusiv cei cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani”, a spus ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, care a precizat că “pentru cei de peste 75 de ani, vor fi întotdeauna stocuri de Pfizer sau Moderna în centrele de vaccinare”.

Potrivit oficialului, pot beneficia de vaccinul AstraZeneca, ca urmare a acestei măsuri, încă 2,5 milioane de francezi. În câteva zile, vaccinul va putea fi administrat inclusiv în farmacii, pe lângă cabinetele medicale și centrele din spitale. Până acum, acest ser era destinat pentru personalul din domeniul sănătății, inclusiv celor sub 50 de ani, precum și pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, cu comorbidități (aproximativ două milioane de persoane). 

”Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) consideră acum că toate vaccinurile disponibile pentru noi în Franța au o eficacitate descrisă ca fiind remarcabilă, pentru a proteja oamenii de riscurile formelor grave de Covid-19”, a precizat ministrul Sănătății. HAS a anunțat că va actualiza marți dimineață avizul său cu privire la utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru cei cu vârsta de peste 65 de ani.

Anunțul vine după ce un studiu al Universității din Edinburgh, publicat săptămâna trecută, confirmă eficacitatea vaccinului AstraZeneca, chiar și la persoanele cu vârsta peste 80 de ani. ”La persoanele cu vârsta de 80 de ani și peste – unul dintre cele mai mari grupuri de risc – vaccinarea a fost asociată cu o reducere de 81% a riscului de spitalizare în a patra săptămână după vaccinare”, susțin cercetătorii.

Și în Germania, experții în Sănătate au anunțat că vor să permită persoanelor de peste 65 de ani să fie vaccinate cu AstraZeneca.

Sursă alternativă: BFMTV

Foto: Inquam / Liviu Chirica
Acest articol a fost publicat în Stiri din tara. Salvează legătura permanentă.