Marea Britanie. Sute de deversări poluante și nedeclarate în râuri au fost detectate cu ajutorul unui algoritm.

Oamenii de știință au identificat 926 de ”evenimente de deversare” de la două stații de epurare a apelor uzate pe o perioadă de 11 ani, folosind inteligența artificială, Mai exact un algoritm, dezvoltat inițial pentru genetică medicală, care recunoaște, prin tiparul de curgere printr-o stație de tratare, când se produce o deversare. Cercetătorii au adunat date despre debitele în două stații de epurare, timp de câțiva ani, învățând algoritmul să recunoască ”forma fluxului” atunci când o instalație funcționa normal și când deversa ape uzate netratate.

“Anterior, foloseam învățarea automată pentru a detecta diferențe subtile în forma feței copiilor pentru a ajuta la diagnosticarea anumitor afecțiuni genetice. În loc să mapăm forma 3D a unei fețe, aici avem forma fluxului printr-o instalație de tratare a apelor uzate”, a explicat pentru BBC prof. Peter Hammond de la Centrul pentru Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie.

Agenția de mediu din Marea Britanie a declarat că este ”impresionată de acuratețea” algoritmului și spune că ”salută orice instrument care previne poluarea”.

Stațiilor de epurare a apelor uzate li se permite să elibereze ape uzate netratate în râuri atunci când cad cantități excepționale de precipitații, însă activiștii de mediu se tem că frecvența unor astfel de deversări este mult mai mare. 

“Am realizat prima hartă națională a deversărilor de canalizare în râurile englezești anul trecut și cred că am fost cu toții șocați de cât de mult și cât de răspândită este poluarea apelor uzate. Această hartă reflectă depășirile raportate. Nu știm cât de extinse sunt depășirile nedeclarate”, a declarat Christine Colvin, de la organizația Rivers Trust.

Sursa: BBC

Acest articol a fost publicat în Stiri din tara. Salvează legătura permanentă.