Secretarul general al NATO: Rusia a retras o parte din trupele de la granița cu Ucraina, dar zeci de mii de militari au rămas în zonă. De fapt, sunt mai mulți soldați ruși în Ucraina și în jurul ei decât înainte de creșterea tensiunilor.

Am văzut o oarecare reducere a numărului de trupe rusești, dar rămân zeci de mii (de soldați) și vedem, de asemenea, că Rusia a păstrat o mulțime de arme și echipamente și impune restricții în Marea Neagră, inclusiv restricționarea accesului către Marea Azov prin strâmtoarea Kerch. De altfel, există încă o prezență rusă semnificativă și sunt mult mai multe trupe ruse acum, în Ucraina și în jurul acesteia, decât înainte de creșterea recentă a tensiunilor”, a declarat secretarul general al NATO, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor Apărării ai Uniunii Europene.

Jens Stoltenberg a precizat că NATO va continua să monitorizeze îndeaproape acumulările militare semnificative ale Rusiei în Ucraina și în jurul acesteia.

Totodată, șeful NATO a salutat anunțul UE de a include Canada, Norvegia și Statele Unite în proiectele PESCO privind mobilitatea militară, permițând trupelor să se deplaseze mai repede în Europa. ”Aliații din afara UE joacă un rol esențial în protejarea și apărarea Europei. Desfășurăm mii de trupe ca parte a unui exercițiu NATO și facem acest lucru în România. Și demonstrează modul în care mobilizăm și exercităm trupele NATO și, de asemenea, modul în care suntem capabili să le desfășurăm în toată Europa”, a spus Stoltenberg.

Acest articol a fost publicat în Stiri din tara. Salvează legătura permanentă.