Eurostat: Slovenii și belgienii au pus cei mai mulți bani deoparte în pandemie, în timp ce danezii sunt singurii care au economisit mai puțin. Pe medie, rata de economisire a gospodăriilor din UE a crescut la final de 2020 cu 6,6% față de aceeași perioadă din 2019.

Potrivit Eurostat, principalul motiv care a dus la creșterea economisirii îl reprezintă reducerea cu 7% a cheltuielilor cu consumul final al gospodăriilor, pe fondul închiderii magazinelor și restaurantelor. Venitul brut pe familie a fost cu doar 0,6% mai mare în ultimul trimestru din 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, dar economisirea a fost de zece ori mai mare decât creșterea salariilor.

Aproape în toate statele membre (singurele state pentru care nu există date sunt România și Estonia), rata de economisire a crescut. Singurul stat unde economisirea a scăzut este Danemarca (-2,7%).

Cea mai mare creștere a fost înregistrată de Slovenia (+20,8%), urmată de Irlanda (+12,8%), Belgia (+11,3%), Austria (+10,9%) și Grecia (+10,4%). 

Creșterea ratei de economisire a gospodăriilor pentru majoritatea țărilor a fost explicată în principal de o scădere semnificativă a cheltuielilor de consum individuale în ultimul trimestru din 2020 față de ultimul trimestru din 2019. Cele mai mari scăderi ale cheltuielilor au fost raportate în Slovenia și Spania (-15,4% și -11,2%). Danemarca a fost singura țară în care consumul gospodăriilor a crescut (+ 0,2%).

Sursa: Eurostat.

Acest articol a fost publicat în Stiri din tara. Salvează legătura permanentă.