Acord pentru un nou guvern în Israel. Liderul opoziției a precizat că acordul va presupune un sistem de premier prin rotație, la doi ani. Primul propus să preia funcția este naționalistul de extremă dreaptă Naftali Bennett.

Liderul opoziției israeliene Yair Lapid l-a informat oficial pe președintele țării că a ajuns la acorduri cu aliații politici pentru a forma un nou guvern. Lapid, din partea partidului centrist Yesh Atid, a format un guvern de coaliție cu ajutorul lui Mansour Abbas, șeful Listei Arabe Unite, într-un acord istoric, cu puțin timp înainte de termenul limită care se împlinea la miezul nopții. Acordul trebuie aprobat de Parlament, într-un vot care este așteptat să aibă loc la începutul săptămânii viitoare.

Partenerul principal al lui Lapid este naționalistul de extremă dreaptă Naftali Bennett, care va fi prim ministru în cadrul unui sistem prin rotație. Lapid va prelua funcția după doi ani.

„Acest guvern va lucra pentru toți cetățenii Israelului, pentru cei care l-au votat și pentru cei care nu l-au votat. Își va respecta adversarii și va face tot ce poate pentru a uni și conecta toate părțile societății israeliene”, a spus Lapid într-o postare pe Twitter.

Guvernul lor de coaliție cuprinde partide din întregul spectru politic, inclusiv pentru prima dată în istoria Israelului un partid care reprezintă minoritatea palestiniană. Dacă va trece de Parlament, Lapid și partenerii săi vor încheia mandatul de 12 ani al lui Netanyahu.

Sursă: Reuters

Acest articol a fost publicat în Stiri din tara. Salvează legătura permanentă.