Oficialii SUA se declară îngrijorați de dezvoltarea arsenalului nuclear al Chinei și de “intențiile acesteia”, după ce presa americană a relatat că Beijingul a început să construiască 120 de silozuri noi de rachete intercontinentale.

”Aceste dezvăluiri, alături de alte evoluții, sugerează că arsenalul nuclear al Republicii Populare China se va dezvolta mai rapid și la un nivel mai mare decât anticipam”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.

“Este îngrijorător. Sunt ridicate o serie de întrebări despre intențiile Chinei. În ceea ce ne priveşte, acest lucru consolidează importanța continuării măsurilor practice în vederea unei reduceri a riscurilor nucleare”, a mai adăugat Price.

Joi, Washington Post a publicat un articol în care relatează faptul că în China a început construcţia a 119 silozuri pentru rachete balistice intercontinentale (ICBM), în deșertul din provincia Gansu, în vestul țării. Articolul respectiv se bazează pe cercetările unor experți din Monterey, California, care au folosit imagini prin satelit. 

Conform Washington Post, aceste imagini arată, practic, șantiere de construcție identice, răspândite pe o suprafaţă de sute de kilometri pătrați, “cu caracteristici similare celor văzute în locurile unde se află deja arsenalul de rachete balistice ale Chinei”.

Surse alternative: Washington Post, Reuters, CNN

Foto: Planet/Center for Nonproliferation Studies via Washington Post

Acest articol a fost publicat în Stiri din tara. Salvează legătura permanentă.