SUA. Președintele Biden a semnat un ordin executiv prin care cere revizuirea și publicarea unor documente clasificate, referitoare la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

Prin decizia sa, Joe Biden a spus că își îndeplinește promisiunea pe care a făcut-o în timpul campaniei sale prezidențiale, în care a jurat că, dacă va fi ales, va cere procurorului general al SUA să “examineze personal toate cazurile” pe care guvernul le-a declarat secrete de stat și “în care s-ar fi putut comite greșeli, cum sunt evenimentele petrecute acum două decenii”.

Când am candidat pentru președinție, mi-am asumat responsabilitatea de a asigura transparență în cazul declasificării documentelor legate de atentatele teroriste împotriva Americii din 11 septembrie 2001”, a declarat Biden.Deoarece ne apropiem de comemorarea a 20 de ani de la acea zi tragică, îmi voi îndeplini acel angajament.” 

Ordinul executiv cere Departamentului Justiției și altor agenții relevante să supervizeze o revizuire a declasificării documentelor legate de investigațiile FBI din 11 septembrie. Ordinul prevede, de asemenea, ca procurorul general al SUA să elibereze public documentele declasificate în următoarele șase luni, a mai spus Biden.

Familiile a sute de victime din 11 septembrie i-au spus luna trecută președintelui că nu va fi binevenit la evenimentele comemorative din acest an, cu excepția cazului în care va declasifica în prealabil dovezi guvernamentale care ar putea lega Arabia Saudită de atac, potrivit unei scrisori trimise la Casa Albă în august. Nu este clar dacă ordinul executiv al lui Biden va fi satisfăcător pentru familiile care ceruseră publicarea documentelor, deoarece unele dintre acestea nu au comentat încă decizia. 

Președintele Biden nu și-a făcut încă publică agenda pentru a 20-a comemorare a atacurilor. “Inima mea continuă să fie alături de familiile victimelor din 11 septembrie care suferă, iar administrația mea va continua să colaboreze cu respect cu membrii acestei comunități. Voi asculta vocile și informațiile acestora, în timp ce planificăm o cale pentru a merge mai departe”.

Sursă: The Washington Post

Acest articol a fost publicat în Stiri din tara. Salvează legătura permanentă.