Rusia impune obligativitatea vaccinării angajaților din servicii și carantinarea persoanelor nevaccinate de peste 60 de ani, pe fondul recordului de decese zilnice la nivel național. O treime din personalul companiilor va fi nevoit să lucreze de acasă.

Primarul Moscovei, Sergei Sobyanin, a anunțat marți patru luni de restricții la domiciliu pentru persoanele nevaccinate de peste 60 de ani, începând cu 25 octombrie. Totodată, guvernul rus a propus ca în perioada 30 octombrie-7 noiembrie să nu se lucreze, pentru a preveni răspândirea virusului, și a cerut ca întreprinderile să mute activitatea a cel puțin 30% din personal în regim remote.  

Măsurile au fost luate de urgență, în ziua în care Rusia a înregistrat peste o mie de decese asociate Covid, autoritățile confruntându-se cu o creștere rapidă a numărului de infectări și cu reticența populației de a se imuniza cu vaccinul Sputnik V, fabricat în Rusia. 

Industria de servicii din capitala rusă va trebui, de asemenea, să vaccineze cel puțin 80% din angajați cu prima doză de ser anti-Covid până la 1 decembrie și cu a doua doză până la 1 ianuarie 2022.

Cea mai alarmantă situație este în rândul generației mai în vârstă“, a adăugat Sobyanin, precizând că persoanele de peste 60 de ani internate în spitalele Covid reprezintă 60% din totalul pacienților, dintre care aproape 80% au nevoie de ventilatoare și 86% mor din cauza virusului.

Și majoritatea celor 85 de regiuni ale Rusiei a specificat că lucrătorii publici trebuie să se vaccineze, iar cetățenii vor fi nevoiți să prezinte un cod QR care să ateste vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală, pentru a participa la evenimente publice sau a frecventa anumite localuri.

Moscova este epicentrul pandemiei de Covid din Rusia, reprezentând peste 20% din cele 8 milioane de cazuri totale ale țării. Rusia a înregistrat un număr record de decese în ultimele zile, raportând astăzi 33.740 de noi infectări și 1.015 decese.

Surse: Reuters, Moscow Times

Acest articol a fost publicat în Stiri din tara. Salvează legătura permanentă.