SUA. Numărul deceselor provocate de supradoză a atins niveluri record în perioada pandemiei, pe fondul creșterii consumului de droguri sintetice. În ultimul an au murit peste o sută de mii de americani din cauza drogurilor.

Datele sugerează că perioadele de carantină și restricțiile impuse de pandemie au agravat criza opioidelor, care afecta deja Statele Unite. Potrivit datelor provizorii publicate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, în cele 12 luni încheiate în aprilie 2021, s-au înregistrat 100.306 de decesele prin supradoză, în creștere cu 28,5%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, și aproape dublu față de media ultimilor cinci ani.

Creșterea consumului de droguri sintetice a atras atenția experților înainte de apariția Covid-19, dar este foarte probabil ca pandemia să fi exacerbat problema. Opioidele sintetice, în principal fentanilul, au provocat aproape două treimi (64%) din toate decesele prin supradoză în perioada de 12 luni încheiată în aprilie 2021, în creștere cu 49% față de anul anterior.

Guvernul SUA a confiscat suficient fentanil anul acesta pentru a da fiecărui american o doză letală”, a declarat Anne Milgram, administratorul Administrației pentru Controlul Drogurilor, la o conferință de presă desfășurată la Casa Albă, numind <> “o criză națională care continuă să se înrăutățească”.

Noile date federale arată că decesele prin supradoză cauzate de metamfetamină și alți psihostimulanți au crescut, de asemenea, în mod semnificativ, cu 48%. Acestea au reprezentat mai mult de un sfert dintre toate decesele cauzate de supradozaj. Dacă în trecut fentanilul era popular pe Coasta de Est și metamfetamina pe Coasta de Vest, ambele au proliferat acum la nivel național.

Decesele cauzate de cocaină și medicamente pentru durere pe bază de prescripție medicală au crescut, de asemenea, dar nu la fel de dramatic. Chiar dacă în SUA pandemia pare că și-a pierdut din amploare, experții consideră că trebuie impuse măsuri urgente, în caz contrar, rata oamenilor care vor muri în urma supradozelor va continua să crească.

Cele mai recente estimări ale CDC sugerează că decesele cauzate de supradozaj se situează undeva între numărul de decese cauzate de Alzheimer și diabet. În 2019, Alzheimer a provocat aproximativ 121.000 de decese, iar diabetul aproximativ 88.000. Supradoza a surclasat numărul deceselor provocate de arme, pe cel al accidentelor de mașină și al gripei.

Surse alternative: CDC, BBC.

Jean-michel Feinen | Dreamstime.com

Acest articol a fost publicat în Stiri din tara. Salvează legătura permanentă.